Titan Desert 2010 – 3. nap

A leghosszabb, 135 kilométeres szakaszon van túl az ötnapos marokkói Nissan Titan Desert hegyikerékpáros maraton mezőnye.

P1000195


Tegnap logisztikai problémák miatt (késő este jött csak fel a táborhoz a terepjáró, melyben a laptop utazott) meghiúsult a cikk írása, így ma dupla adaggal szolgálok.
P1000259Kezdjük ott, ahol az előző jelentésem véget ért:
Sajnos estére még rosszabb lett a gyomrom, ezért ismét felkerestem a dokikat. Kaptam valami injekciót, és instrukciót, hogy reggel menjek vissza, ha ettől sem javulna az állapotom. Szalay Petinek elmeséltem az urinális élményemet a fák között. Egy klasszikus jutott róla az eszébe: „Sz.rok a farmra B+”. Bár ő és Házi is panaszkodtak kicsit a gyomrukra, de látszólag rendben tömték befelé a kalóriákat.
Tápolásuk után kimentünk szerelni és takarítani ismét a bringákat. Meglepődve vettem észre, hogy leeresztettek a kerekeim. nem akartam elhinni, hogy defektem van, hisz a célbaérésnél még nem éreztem, hogy gond lenne velük, emiatt csak felpumpáltam őket. Fel kellett mókolni a hálózsákokat is a biciklikre, mert tegnap volt az a szakasz, ahol nem kaptunk este csak egy szőnyeget az alváshoz. Házinak nem fért fel sehova a motyó, így a nagyobb itatós zsákjába tömte be. Ekkor még nem sejtette, hogy ezzel gondjai lesznek.

A 3. nap

Másnap reggel még rosszabb lett a gyomrom. Nagyon csikart és nem múltak el a záptojásos böffenetek. Illetve a doki által adott narancsos gyomor fertőtlenítőnek köszönhetően narancsos tojásos lett. Borzalmasan éreztem magam. Tudtam, hogy hétkor kezd az orvos, vissza akartam menni hozzá valami újabb csodaszérumért. Kétrét görnyedve pakoltam és öltöztem, majd eszembe jutottak a gumijaim. Sajnos az első ismét lapos volt. Biztos ami biztos, nem csak belsőt, hanem külsőt is cseréltem. Végül így nem maradt időm eljutni az orvosiba. Sietnem kellet a rajthoz. Annyira rossz állapotban voltam, hogy sem a laptop leadására nem emlékeztem, és kijelentkezni is elfelejtettem a szállodából. Többszöri DORSAL TRES-TRES-DOS !!!(?) felszólításra esett le, hogy rám várnak a rajt előtt, hogy aláírjam a papírt.

P1000194
P1000192

Rajt után a 6,7km-nél látom, hogy Házi áll az út szélén és pumpál. Szegénynek is hamar jött a defekt. Nehéz is visszamennie az élbolyra, csak 13,5-nél ér utol engem. A gyomrom és a lábam is forog, de a 30. km-nél az előbbi győz. Szerencsére pont van az út szélén egy nagyobb pálma, ami kellő takarást biztosít. Ha már meg kellett állnom, teszek egy kísérletet az energia zselémmel is.

P1000210

P1000207
Érdekes módon, ez most jól esik. Könnyen lemegy és nem is akar visszajönni. Egyre jobban érzem magam, bár még görcsölget a hasam, de már elviselhető mértékben. Egy meredek lejtőn jól eleresztem a gépet, sajnos a végén meg is van a böjtje, felütéses defekt. hamar ott teremnek a helyi kissrácok, és könyörögnek, hogy segíthessenek. A legnagyobbnak megengedem, hogy felpumpálja a kereket. Szegény rendesen belefárad, nagy kerék – sok levegő. Érzem, hogy még puha a gumi, de a lovagiasság szabályai szerint nem teszem szóvá. Ajándékba megkapja tőlem a corrateces telefon-nyakbavalómat. Hú, nagyon büszke rá.
P1000223
Megyek egy kicsit, hogy kikerüljek a látóterükből, és felnyomom jó keményre a gumit. nem baj, ha pattog, de technikai szünetet már nem akarok többet.
DSC07078
DSC07070
Innen indul a meredek mászás. Eddig is felfelé jöttünk végig, de itt bekeményít a terep. Általában csak a második itatópontoknál szoktam megállni. Itt osztják az izotóniás italt. Magamba diktálok egy szelet kenyeret is. Durva ereszkedés, de ez még csak beetetés. Tudom, hogy a legkeményebb még hátravan. Bosszankodom is, hogy csak azért gurulunk lefelé, hogy még nehezebb legyen elérni a 2200m-nél levő csúcsot. Hosszú és kimerítő kaptatás után már csak le kell ereszkedni a táborba… ahogy Móricka elképzeli. Az ereszkedő olyan durván meredek és köves, hogy estére tiszta izomlázas lett tőle az egész felsőtestem. Fordított irányba szerintem csak gyalog járható. Utána pedig szembeszeles hullámvasút fárasztja a testet-lelket.
DSC07050

DSC07064

DSC07062
A GPS-em elemei bemondják az unalmast, így csak saccolni tudom a hátralevő távot. Nagyon fáradtan érek be. Eléheztem a rossz gyomrom miatt. Nagyon visszaestem helyezésben is, de ezt most direkt nem írom le. A verseny honlapján ti előbb láthatjátok a tényeket, mint ahogy mi megkapjuk őket.
P1000227
Megkeresem Petiéket a hajléktalan szállón. Meglepődve látom, hogy a szomszédunk a mai, és most már az összetettben is vezető Roberto bácsi. Meg kell változtatnom a korábbi véleményemet. Türelmesen válaszolgat minden szomszédja „hülye” kérdéseire. Olyan fáradt vagyok, hogy elhagyom a mosdónál Zergétől kapott drága Polar órámat, és csak egy óra elteltével esik le, hogy bammeg. Rohanás vissza a csapokhoz, de már hűlt helye. Utolsó lehetőségként megkeresem a versenyrendezői sátrat, ahol mosolyogva közlik, hogy nagyon szerencsés vagyok.
P1000226
Házi ma keményen megrántotta, és a 16. helyen futott be. Ezzel is ismét visszamásztak csapatban az első helyre összetettben. SzaPé (csak én hívom így) meséli, hogy neki is volt ma egy majdnem hányása. Ma este csak láncolajozás történik. Egyéb cuccot nem cipeltünk magunkkal.
Este a vacsora után megint levetítik a szakaszról készült filmet. Heras nagy kópé! Szerepel a médiának: Beérkezése után beáll a célkapuhoz, és stopperral méri Fojtik – a korábbi összetett első – lemaradását.
Képek: Tomasz Nastaj, Gergő

Szöveg: Gergő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük