ROSE ROOT MILLER 2013 teszt

ROOT MILLER, ROOT MILLER… ROSE ROOT MILLER… Napok óta ez a két-három szó darál az agyamban

9522_original

Nagyjából egy hónapja ért kellemesen meglepetésként Grósz Béla – a hazai képviselő invitálása a 2013-as Rose biciklik bemutatójára. Már a helyszínválasztáson is látszott, hogy a német cég nem egyszerű rutinból akarja letudni az eseményt. Büszkék a termékeikre ezért méltó környezetet kerestek legújabb fejlesztéseik prezentálására. Két időpont és helyszín közül lehetett választani, Sauze d’Oulx és Vaujany közül nekünk az utóbbi fért bele a szabadságunkba. Vaujanyról talán kevesen hallottatok, de ha azt mondom, hogy közvetlen szomszédja Alpe d’Hueznek a neves Tour de France hegyi befutónak és a Megavalanche monstre DH versenynek, akkor azt hiszem nem kell sokat magyaráznom. Alpe d’Huezzel ellentétben Vaujany inkább a nyugalmat és a sportot kedvelő emberek keresett célpontja. A mai napig megőrizte falusias hangulatát, miközben a síelés, a túrázás, a hegymászás és a kerékpározás mellett fedett sportcentrum, modern uszoda várja a turistákat. Jelenleg jéghoki és curling pályát építenek az akár 160 főt is szállítani képes sífelvonójuk aljába.
A Rose cég és Vaujany Emellett a közösen szponzorálja az igen sikeres extrém kerékpáros csapatot, a Rose Vaujany Gravity Teamet.

9534_original

A Rose több mint 100 éves tapasztalattal rendelkező vállalkozás, és napjainkra a harmadik legnagyobb német kerékpárgyártó üzemmé nőtte ki magát. A cég üzleti politikája eltér a hagyományostól. Kerékpárjaikkal online kereskednek, weboldalaikon bárki saját igényei szerint személyre szabhatja az általa kiválasztott gépet rendelés előtt. Emellett a több mint ezer oldalas katalógusukból is rendelhetünk a minden igényt kielégítő kínálatukból. Érdemes körülnézni náluk, mert a bringákon kívül széles palettájuk van kiegészítők terén is.
www.rosebikes.hu – www.roseversand.com

Arra hogy a Rose tényleg komolyan veszi a fejlesztést, bizonyíték hogy Andi Heimerdingert – egy másik nagyon neves gyártó korábbi tervezőjét bízták meg a felsőbb kategóriás kerékpárjaik megtervezésével. Andi egyébként nem csak elismert mérnök, hanem nagyon ügyes kerékpáros is, amit igen csak volt alkalmunk megtapasztalni. Ő és felesége, Diana – aki a Rose bringák női szegmenséért és a rendezvényszervezésért felelős – volt a vendéglátónk a három napos bemutató során. Szégyen, vagy sem, de Diana is lényegesen jobb bringásnak bizonyult nálam.

9539_original 9573_original 9544_original

Pár hónapja adtam el összteleszkópos vázamat, és akkor úgy éreztem, sikerült tisztáznom magamban, hogy nekem nincs többé szükségem fullyra az életben. Voltam már más neves gyártó hasonló bemutatóján, ahol nem tudtak meggyőzni a fenti kategória előnyeiről. Hegyre felfelé szinte kivétel nélkül nehézkes, tankszerű, a megszokottnál jóval fárasztóbb élmény volt a tekerés.
Önmagamat igazolni – vagy mint történt, cáfolni – elsőre egy 29es össztelóst kértem tesztelésre.

001

A ROSE jövő évi újdonságát, a „gyökér őrlőt” kaptam meg. Nem sok reménnyel indultam a gépátadásra, de már az első tesztkörök alkalmával éreztem, hogy a ROSE tervezőjének sikerült valamit úgy megalkotni, hogy a bringáik felfelé menet is jól hajthatók maradtak úgy, hogy ez cseppet sem megy a lejtmenetek kárára.

9531_original

A Root Miller alapja egy elől-hátul 120mm-es rugóúttal rendelkező könnyű aluváz. A bringát két verzióban, Sram váltással Fox Talas – RP23 rugózással, illetve Shimano vátással és Fox Talas – RS Monarch rugózással tesztelhettük. Andiék nem kíméltek minket. Egy pár kilométeres változatos és egyben mesés szépségű terepen átvezető cross-country tekerés után végig vittek a környék downhill pályáin. A rugózáson lévő gumi gyűrűket szemlélve kapott rendesen a bicikli, a teljes rugó utat kihasználva száguldoztunk lefelé. Némi felvonózás után újra és újra, csak más-más nyomvonalakon tehettük próbára a technikát, avagy inkább magunkat, mert a gépek simán vettek minden megpróbáltatást – csak az én kezeim készültek ki. A köves-vizes patak átkelések, és a legdurvább mászások is simán mentek a nyergében. Elég jól tolerálta a bénázásaimat is. Benecz Feri, aki szintén egy Root Miller nyergében kanyargott, szinte sokkot kapott örömében a DH szakaszokon mind a pályától, mind a könnyen mozgatható Root Millertől. Ő nálam sokkal-sokkal ügyesebb és tapasztaltabb lejtős, próbált hosszabb utas freeride és DH Rose bringákat is a három nap alatt, mégis nála is ez az új 29-es lett a kedvenc.

9555_original 9559_original

A kíváncsiságtól hajtva másnap a többi típusra is ráültem több-kevesebb időre. A legdurvább lejtőzős masina, a BEEF CAKE kivételével mindegyik gép kellemesen tekerhetőnek bizonyult, persze az adott rugó utas kategóriatársakhoz viszonyítva. Lehet, hogy ebben a rugózást gyártó cégeknek is nagy szerepük van, mert mint Andi említette és a katalógusukban is olvasható, szoros kapcsolatot ápolnak a gyártókkal. Fejlesztéseik során folyamatosan figyelembe veszik a Andi, azaz a ROSE biciklik igényeit is.

A női bicikliknél még szembetűnőbb ez a dolog. Más márkákkal ellentétben itt a női vonal nem szépen pingált, fagyizós-túrázós kényelemre hangolt alap felszereltségű bicikliket takar. A hölgyeknek szánt bringák ugyanazt a fejlett felszereltséget és agresszív geometriát kapják, mint a férfiaké, csak a rugózás erősségén finomítanak.

Andi a BEEF CAKE-kel is simán haladt hegynek felfelé, de ez a bringa inkább a kemény és gyors lejtmenetről szól. Titán rugóival vaj puhán kimozog minden akadályt, és lapos fejcső szögének köszönhetően stabilan gázol át a durvább terepen is. Egyedül a szűk kanyarok szabhatnak határt a száguldásnak.

9561_original 9543_original 9526_original

Kanyargós pályára jobb választás a GRANITE CHIEF, vagy az UNCLE JIMBO, melyek papíron csak rugóútban különböznek, de kipróbálva kiderült, hogy a rugózás karaktere is más a két bringánál, azaz a hosszabbat mozgó teleszkópok valamivel puhábbra vannak hangolva. Ugyanennek a vadulós, technikás kategóriának a tagja a nőknek szánt VERDITA GREEN.

Nem csak lejtőzésre, hanem egész napos túrákra az all mountain kategóriában nagyon könnyű 26-os kerekű JABBA WOOD is kényelmes társunk lehet. Köszönhetően a teljesen jól zárható hátsó rugózásnak, vele már a hosszú emelkedők leküzdése sem lesz különösebben fárasztó.

Erre napra már inkább kevesebb durvulást, és több mászást, technikás tekerést terveztünk. Ennek szellemében aznapra a Root Miller mellé a Dr Z, szintén össztelós, de „csak” 100mm-t mozgó könnyű CC bringát is elkértem. Nem sokáig volt nálam, mert Kriszti – feleségem, hamar elszerette tőlem és többet nem is akarta már visszaadni. Nagyjából ezek voltak a visszajelzések tőle: „Hű, ezzel nagyon könnyű felfelé menni, és lefelé is nagyon kényelmes! Mennyivel jobb, mint a saját biciklim! Nagyon szép a színe. Biztos vissza kell adni? Kell egy ilyen nekem!”

DSC_0373_3627

Mielőtt kimentünk Vaujanyba Kriszti, aki egyszerű hétvégi hobbitekerős volt, akit soha sem érdekeltek a biciklik, én pedig a lenyugodott öreg bringás, aki már nem hitte, hogy meg lehet lepni valami lényegesen eltérő érzéssel, vagy technikai újdonsággal…

…most meg esténként újra és újra előkerül a téma, hogy mikor menjünk tekerni egyet, és valahogy gyűjtsük össze erre a két Rose bringára valót, mert ilyen jól bringán előtte sosem éreztük magunkat.

 

Infó a bringákról: www.rosebikes.hu

Fotók: Benecz Ferenc – Paraferee: www.paraferee.hu és Szaibely Krisztina

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük