Így készülj egy több napos maratonra – 2. rész

BD_Transhungariamaraton (659)

Testi-lelki tréning

Azt szokták mondani, arra edzzél, amire készülsz. Jelen esetben nem sokan lennénk egy ilyen verseny rajtjánál, ha ezt 100%-ig betartanánk. Ennek ellenére sok igazság van a mondásban, és több lehetőség is van valamilyen szintű betartására.
Nálam például jó alapot nyújt, hogy eleve messze lakom a munkahelyemtől, így módom van naponta hosszúakat tekerni hetente öt egymást követő napon is. Ha ez nem áll fent nálad, akkor lehet hogy még nálam is jobb helyzetben vagy, ugyanis magad választhatod meg a napi kitérőid útvonalát szint és távolság szerint.

Lehetőleg próbálj meg minden napra egyforma nehézségű etapokat kitalálni, attól függően, hogy hány napos és milyen nehézségű versenyt néztél ki. Figyeld a napi teljesítményeidet, és törekedj arra hogy egyenletesen erős legyél minden nap. Érdemes egy pulzusmérő órát is beszerezned, mert néha több információval szolgál mint a stopper és az átlagsebesség mérő óra. Arra is keszülj fel, hogy ilyenkor néha érdemesebb több alkatrészt cipelned – erről majd később bővebben – emiatt némi plusz tömeg cipelésére számíthatsz plusz tok, vagy bizonyos esetekben hátizsák használatával.

Ilyenkor van jó alkalom kikisérletezni az étkezéssel és a pihenéssel kapcsolatos dolgokat is. Megtapasztalni a zselék emészthetőségét, a megfelelő ízt, a fogyasztott folyadék mennyiségét, édes-sós, zselés-száraz, frissító-tápláló adagok helyes kiporciózását.

Versenyen ne akarj új, ismeretlen étrend kiegészítőket tesztelni. Csak a bevált ételeknél maradj. Túlevéstől nem kell félned, annyit úgysem lehet enni, amennyi kalóriát el fogsz égetni az elkövetkező napokon.

Nyújtással, legyúrással, lábaid felpolcolásával és kompresssziós harisnya használatával sokat segíthetsz izmaid regenerálódásán.

P1020479
Aki nem tud a fenti módon készülni, az akár tehet egy erős vándor túrát is. Neki mindenképp ajánlott az alábbiak későbbi betartása.

Az első alkalmat tekintsd tapasztalat szerző túrának. Kezdők alapvető hibája, hogy már az első szakaszon kihajtják magukat. Ha tartottad a fenti felkészülést, és ismered a korlátaidat, azzal okosan elkerülheted ezt a hibát. Ahogyan egy barátom mondta, egy hosszú verseny végére úgyis mindenki a helyére kerül. No, meg jobb a verseny végén pozíciókat szerezni, mint veszíteni a kifáradás miatt.

Ne görcsölj, ne izguld túl magad, hidd el menni fog! Ha este hulla fáradtan zuhansz az ágyba, de mégsem jön álom a szemedre, az normális, és ha másnap megint így jársz, az is. Ilyenkor a pörgés miatt nehezen kapcsol ki az ember agya.
Legnehezebbek a reggelek, volt már hogy izom és izületi fájdalmak miatt nem tudtam elképzelni a másnapi rajtot, aztán a következőt sem, de rá kellet jönnöm a biciklin ezek elmúlnak menet közben. A végére javulhat is, ahogy közeledik a záró etap.

BD_Transhungariamaraton (5274)
Légy lelkileg erős, találd ki magadnak erős okokat hogy miért nem adhatod fel. Menet közben néha könnyűnek tűnik feladni a harcot, de később ezt feldolgozni már nehezebb. Jobb érzés akárhányadikként teljesíteni, mint magyarázkodni a testi-lelki kifáradást. Menet közben inspiráld magad valamivel, ami a célban vár rád – mégha fikció is a dolog. Nekem be szokott jönni.

BD_Transhungariamaraton (5852)

A következő részben a műszaki dolgokkal térek vissza. Addig is kitartó és eredményes edzést!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük