Így készülj egy több napos maratonra – 1. rész

Hogyan válassz versenyt?

_BDP2415-3

Ha régebb óta montizol, biztos tudod, hogy hazánkban is több kerékpáros maraton van minden évben. Ezeken lehet rövid, közép és hosszú távokat is választani erőnlét és állóképesség szempontjából. Ha eljutottál odáig, hogy teljesítettél pár hosszútávú egy napos versenyt, akkor érdemes elgondolkodnod egy ennél is nagyobb kihíváson.

Tudom, elsőre elrettentő lehet több napon keresztül hosszú távokat tekerni, mikor egy egy napos verseny végén, sőt néha utána levő napokon is hulla fáradtnak érzi magát az ember. Hidd el, ez velem is megtörténik, mégis sikeresen teljesítettem már egypár több napos maratont is.

Jelenleg át kell lépni az országhatárt, ha ilyen kihívás után keresel. Bár pár éve volt egy nagyon jól sikerült Trans Hungária maratonunk – életem egyik legszebb bringás élménye -, de támogatók hiányában verseny szinten elhalt egy év után. Most túra formájában lehet rá jelentkezni. Aki tart egyből belevágni egy versenynek, az akár itt is kipróbálhatja magát elsőre.

Mielőtt belevágnék a felkészülés taglalásába, pár szóban megismertetlek a verseny lényegével és hátterével. Kevesen tudják, hogy a több napos versenyeknek rendezés szempontjából két féle változata létezik.

Az egyik, a klasszikus vándor cirkuszra emlékeztető hosszabb útvonalat bejáró esemény. Az a jó ebben, hogy nagyobb tájegységeket is be lehet mutatni az indulóknak, és talán könnyebb változatos útvonalvezetést kialakítani a versenyhez. Hátránya hogy naponta 50-100km-rel arrébb kell költöznie az egész rendezvénynek, ami valamivel kellemetlenebb a versenyzőknek, mivel a pakolások időt vesznek el a pihenéstől, viszont még ennél is sokkal nagyobb kihívás a szervezőknek. Gondolj csak bele: Több helyen kell megfelelő táborhelyet biztosítaniuk, nagyobb stábbal kell számolni, időben még jóval a versenyzők beérkezése előtt át kell költöztetniük a rajt után a felszerelést a célba és ott újra felépíteniük. Nem semmi kihívás, de egy profi rendező csapat a helyiekkel együttműködve sok érdekes egyéb szórakozási lehetőséget hozzá tud kapcsolni egy ilyen eseményhez.

Ilyenek például:
Beskidy MTB Marathon, Bike Four Peaks, TransAlp , Titan Desert

P1000100
A másik lehetőség, hogy egy fix bázisról csillagtúra szerűen a verseny körbejár egy adott tájegységet. Itt a kiinduló helyszín jó megválasztása és alapos ismerete a kulcskérdés egy változatos maraton megrendezéséhez. Az ilyen rendezvényekre a kiállítók is szívesebben látogatnak el új termékeket bemutatni, vagy kedvezményekkel népszerűsíteni a termékeiket.  Kezdőknek jobban fekhet egy ilyen típusú rendezvényen való első részvétel. Egyszerűbb szállást intézni, a versenyre utazást megoldani, a csomagokat tárolni, a bringát szervizelni, a környékkel és a többiekkel összeismerkedni a fennmaradó időben.

0_15
Javaslom, hogy kezdésnek ne valami távoli egzotikus helyen tartott maratont keressünk. Jobb a rutint egy a hazaihoz jobban hasonlító környezetben megszerezni, ráadásul probléma esetén itt egyszerűbb megoldást is találni a sérülésekre, meghibásodásokra.

Hozzánk az osztrák Schladmingban rendezett Alpen Tour van a legközelebb. Itt a nevezés mellé értékes rajtcsomag, közös esti több fogásos svéd asztalos vacsora, filmvetítés és értékes tombola jár. A versenyzőknek a sífelvonóhoz korlátlan napi jegyet adnak, így aki akarja a helyi DH pályán is gurulhat néhányat.

IMG_3228 (2)
Kezdetben mindenképp érdemes ismerősökkel együtt nevezni. így olcsóbb lehet az utazás és a szállás költsége is. Az sem hátrány, ha van veletek valaki, aki már járt az adott rendezvényen. Vannak versenyek ahol lehet csapatban is indulni, sőt a TransAlpon csak két fős csapatként lehet nevezni.
Javaslom, hogy nevezés és indulás előtt keressetek a neten beszámolókat az adott rendezvényről. Sok hasznos információt ki lehet szedni belőlük.
Itt az oldalon is találtok párat.

Trans Hungária:

http://www.rockandroot.hu/site/hazai-hegyezok-trans-hungaria-maraton/

Titan Desert:

http://www.rockandroot.hu/site/titan-desert-2010-indulas/
http://www.rockandroot.hu/site/sivatagi-show-kerekparon-elkezdodott/
http://www.rockandroot.hu/site/sivatagi-show-kerekparon-elkezdodott-2/
http://www.rockandroot.hu/site/224/
http://www.rockandroot.hu/site/titan-desert-2010-3-nap/
http://www.rockandroot.hu/site/sivatagi-show-kerekparon-vegkifejlet/

AlpenTour:

http://www.rockandroot.hu/site/alpentour-2013/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük