AlpenTour 2013

Négy napos verseny a Dachstein környékén

DSC_0654_4313
DSC_0091

Évek óta egyre nagyobb népszerűséget élveznek a hegyikerékpár maratonok. Vannak akik baráti társaságban túrázva teljesítik a választható távokat, és vannak akik versenyzői ambíciókkal állnak a rajtvonalhoz. Mindkét csoport számára eljön az a pillanat, amikor az egy napos versenyeken túllépve, valami nagyobb, hosszabb és emlékezetesebb megmérettetésre vágynak. Az Alpok emelkedői minden bringás álmainak visszatérő eleme. Sokan vágyunk a bringás filmeket nézegetve a havas hegycsúcsok közé. A rengeteg alpesi maraton közül hozzánk az osztrák Schladmingban rendezett Alpentour Trophy esik a legközelebb. Ebben az évben tizenötödik alkalommal rajtolt el az UCI S1 kategóriájú verseny, melyre a sportág legnagyobbjai is rendszeresen ellátogatnak összemérni erejüket. Idén 22.000 euró, egy személygépkocsi és egyéb értékes díjak kerültek kiosztásra, de azok is aki nem végeztek az élen, egyéb maratonok fődíjait megszégyenítő értékes nyereményekkel lehettek gazdagabbak sorsolás útján.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A versenyt négy napon keresztül négy fő futamra osztották, melyeknek rajt és célterülete is a schladmingi Planai sípálya központja. Az állandó bázis nagyban megnöveli a résztvevők kényelmét, hisz mentesülnek egy vándor cirkusz jellegű maraton állandó logisztikai problémái alól, ezáltal több idő marad pihenésre, szórakozásra és ismerkedésre a környékkel és a társasággal. Ez így sokkal jobb a versenyzőknek, a rendezőknek és az eseményt fogadó hely vendéglátó helyeinek is.

Panorama 1

Schladmingba családosan is érdemes érkezni, akár hosszabb nyaralást tervezve, hisz a környék fel van készülve szinte minden érdeklődési tevékenységre. Javasolt tájékozódni a kiszemelt szálláshelyen, hogy tagja-e a rengeteg szórakozási lehetőséget biztosító Sommercard rendszernek, de ennek hiányában ezt beszerezhetjük külön is. Ezzel a kártyával ingyen használhatjuk a helyi tömegközlekedést, a felvonókat, bejuthatunk ingyen, vagy jelentős kedvezménnyel wellness létesítményekbe, uszodákba, kalandparkokba, múzeumokba, vagy a nyári bob- és gocart pályákra. Lehet a közelben horgászni, vadászni, íjászkodni, paplan- és sárkány repülőzni, vezetett gyalog- és bringás és motoros kirándulásokra jelentkezni. A felsoroltakon kívül még számtalan lehetőség van korosztálytól és erőnléttől függően.

DSC_0689_4348

DSC_0468

DSC_0456

Maga a verseny a négy égtájban bejárja a környék legnevezetesebb pontjait, hogy csak a legismertebbeket említsük: Hochwurtzen, Gieglacher / Planai / Dachstein / Hauser Kaibling – eközben többször megközelíti, vagy át is lépi a 2000m magasságot. Napos és esős-ködös időben is egyaránt gyönyörű, kristálytiszta levegőjű réteken, legelőkön és végtelen magas fenyveserdők között kanyarog a pálya. A szakaszokon több helyen frissítő pontokon lehetett feltankolni enni és inni valókból, de jelentő mennyiségű energizáló sport táplálékot kaptunk a nevezési csomagban is. A terep többnyire alpesi dózerutakon és néhol gyökeres döngölt talajú erdei ösvényeken halad. Az itthoni maratonokon közepes erőnléttel és eredménnyel rendelkezők is nyugodt szívvel vállalhatják a kihívást. Kerékpárból a legjobb választás a most egyébként is divatos nagyobb, azaz 29″ kerékmérettel rendelkező hegyibringák. Azok akik hozzám hasonlóan szerenék jobban élvezni a lefelé száguldást a Planai pálya lejtőin, hozzanak vagy akár béreljenek helyben egy összteleszkópos biciklit. Én a fentieknek megfelelően egy Specialized Stumpjumper FSR 29 biciklit vittem, mely minden szempontból kiszolgálta az örömteli kerekezést. Minden évben – amolyan kötelező elemként – érintenek havas részeket is a verseny során, emiatt mindenképpen érdemes meleg öltözettel is készülni itthon. Idén ez különösen fontos lett, mert a megbolondult időjárásnak köszönhetően bőven kaptunk a megpróbáltatásokból – a hegyeken nulla fok körüli hőmérséklet, havazás és szakadó eső kísért minket. KÉsőbb ez éreztette itthon is hatását a dunai árvíz formájában. Jelentős sárral is lehet ilyenkor találkozni a pályán, de szerencsére nem a ragacsos, hanem a folyós állagúból. A szervezők erre is felkészülten a célban kerékpárbolttal, szervízzel és tíz nagynyomású mosóval várták a beérkezőket.

DSC_0546_4037

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A napi penzumok után a környező szállodák vendégeinek a szauna és a wellnes részleg nyújt pihenést, lelazulást és feltöltődést a vacsora előtt. Esténként a helyi kongresszusi központban több fogásos svédasztalos kulináris élményt nyújtó fogásokkal kényeztetik a több mint 500 fős nevezetteket. Közben koncert, filmvetítés, az adott nap eseményeinek képes összefoglalója, ünnepélyes eredményhirdetés, valamint a szponzori felajánlások kisorsolása zajlik.

Christoph Soukup_Foto-ReginaStanger

Minden évben a versenyzői tapasztalatokra is építve egyre magasabb szinvonalon szervezik a versenyt. Az idei időjárásból tanulva jövőre két héttel később, június közepén lesz a maraton megrendezve. Ha tehetitek gyertek el ti is!

DSC_0208

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük